Kalcium

Kalcium

Mineralen i skelettet

Mineraler tjänar vår kropp som byggmaterial och som reglerande ämnen. De är av stor betydelse för en mängd olika funktioner i hela kroppen. Särskilt vår benstomme innehåller mycket mineraler, speciellt kalcium. En vuxen människokropp innehåller cirka 1,2 kg kalcium. Över 99% av dem är bundna i skelettet. Kalcium spelar en viktig nyckelroll i uppbyggnaden och nedbrytningen av bensubstans och har således en betydande inverkan på benmetabolismen.

Riktad näring för god benhälsa

Kalcium tillförs kroppen genom maten. Mjölk och mejeriprodukter (ost, yoghurt och kvarg) är värdefulla källor till kalcium – en källa som veganer klarar sig utan. Gröna grönsaker, frukt och fullkornsprodukter samt vatten med högt kalciuminnehåll kan också bidra till den positiva balansen i organismen. Det finns också vissa "fiender" till skelettet som hindrar upptaget av kalcium i kroppen. Dessa inkluderar livsmedel rika på oxalsyra som t.ex amarant, vissa teer, kaffe, kakao, tofu, spenat, rödbetor, sötpotatis, mandel och jordnötter. En hög andel socker, salt, fett och protein i maten kan också hindra kalciumupptaget.

För lite motion och fysisk eller psykisk stress kan också ha en negativ effekt på kalciumintaget.

Om det finns otillräckligt kalciumintag från den dagliga kosten, kan användningen av lämpliga kosttillskott stödja benhälsan. Till skillnad från konventionellt kalciumkarbonat kan kalcium från kalciumcitrat lätt tas upp i kroppen oavsett magsyra.

duroLoges® osteo innehåller kalciumsaltet av citronsyra, ett organiskt kalciumcitrat.

Grunden för starkt skelett läggs i unga år

Att stödja benhälsan med kalciumhaltig mat är viktigt från ung ålder för att uppnå maximal bentäthet i skelettet mellan 25 och 30 år. Från omkring 30 års ålder tappar kroppen mer benmassa än vad den producerar.

Enligt German Nutrition Society är det rekommenderade intaget 1 000 till 1 200 mg kalcium per dag(1). En nationell konsumtionsstudie av Federal Research Institute for Nutrition and Food har visat att 46 % av männen och 55 % av kvinnorna inte uppnår detta kalciumintag. Endast 26 % av flickorna och 46 % av pojkarna mellan 14 och 18 år får i sig tillräckligt med kalcium. I åldersgruppen mellan 65 och 80 år är det dagliga kalciumintaget otillräckligt för cirka två tredjedelar(2).
En daglig dos av duroLoges® osteo innehåller 500 / 1 000 mg kalcium.

Benskydd - en interaktion mellan kalcium och vitamin D.
Förutsättningen för alla rekommendationer är att det måste finnas en tillräcklig D-vitamintillförsel.

Vitamin D är oumbärligt för inkorporeringen av kalcium i benen och fördröjer utsöndringen av kalcium. Vitaminet stöder absorptionen av kalcium genom tunntarmen i blodet och dess inkorporering i den grundläggande bensubstansen. Hos äldre personer kan det finnas en nedsatt absorptionsförmåga av tunntarmsslemhinnan.

En daglig dos av duroLoges® osteo innehåller 25 µg (1 000 IE) // 50 µg (2 000 IE) vitamin D3 (kolekalciferol).

1 Källa: www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/calcium/
2 Källa: BMEL Federal Research Institute for Nutrition and Food, National Consumption Study II 2008, www.bmel.de