Gurkmeja (kurkumin)

Gurkmeja (kurkumin)

Kurkumin, även känd som gurkmeja, är en flerårig växt med ursprung i Indiens tropiska klimat. Växten har mycket stora, avlånga, och spetsiga blad och bär stora, vitgrönaktiga till lila blommor som växer på stjälkarna från de gula, kraftigt grenade grundstammarna.

Gurkmeja, kurkumin, curcumin eller kurkuminoider?

Gurkmejapulver är den torkade, malda roten av „Curcuma longa“, som är en av de viktigaste kryddorna i Indien och Sydostasien. Gurkmeja har också använts i indiska ayurveda, som är en form av indisk läkekonst, i tusentals år. Hos oss i Norden är gurkmeja främst känd som färgämnet i currypulver.

Roten värderas framför allt för de curcuminoider den innehåller, speciellt curcumin. Eftersom curcumin har mycket dålig eller låg löslighet i vatten, är den svår för kroppen att absorbera, och därför skulle det krävas stora mängder av ett vanligt gurkmejaextrakt för att att kroppen skall ta upp en tillräcklig mängd för att ha effekt. Därför har det sedan länge gjorts försök att öka biotillgängligheten genom lämpliga formuleringar.

 

I curcumin-Loges® och curcumin-Loges® plus Boswellia finns curcumin i micelleform, enligt naturens modell. Som ett resultat kan en mycket bättre löslighet uppnås och potentialen hos gurkmejaroten kan äntligen utnyttjas fullt ut.