Selen
(Natriumselenit)

Selen
(Natriumselenit)

Väsentligt spårämne för kroppens eget skyddssystem

Selen är ett väsentligt spårämne och stödjer bland annat immunförsvaret. En viktig källa till selen är animaliska livsmedel. Vegetarianer och veganer måste därför vara särskilt uppmärksamma på en tillräcklig tillgång på selen. Kosttillskott som innehåller selen kan hjälpa till att uppfylla de rekommenderade intagsnivåerna.

Vilken roll har selen i kroppen och för hälsan?

Selen är ett viktigt spårämne. Kroppen kan inte producera selen själv och är beroende av selenintag från maten. Som en komponent i enzymer är selen involverat i ett stort antal viktiga metaboliska funktioner i människokroppen.

Selen bidrar till...

  • Underhåll av normalt hår
  • Bevarande av normala naglar
  • Immunförsvarets normala funktion
  • Normal sköldkörtelfunktion
  • Normal spermieproduktion
  • Selen hjälper också till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Vilket är det rekommenderade intaget av selen?

Enligt German Nutrition Society (DGE) skiljer sig referensvärdena för selenintag beroende på ålder och kön. Medan de fortfarande är 10-15 µg per dag i spädbarnsåldern, är referensvärdet för manliga tonåringar (15 år och äldre) och vuxna 70 µg per dag. För kvinnliga tonåringar och vuxna är värdet 60 µg, för ammande kvinnor 75 µg per dag.

Hur ser selenintaget ut?

I de nuvarande tyska konsumtionsstudier har selenintag ännu inte registrerats. På grundval av data från Tyskland och andra europeiska länder har Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) uppskattat det genomsnittliga selenintaget i sin egen databas: hos vuxna är det mellan 31 µg per dag och 66 µg per dag(1). Enligt dessa värden ligger den beräknade tillgången delvis under de rekommenderade referensvärdena.

Data finns tillgängliga från flera europeiska länder som visar att cirka 80 % av vuxna har selenkoncentrationer som ligger 20 - 50 % under rekommendationerna på 70 µg/dag(2).

Hur kan du tillgodose selenbehovet?

Selen finns i animaliska och vegetabiliska livsmedel. Innehållet är särskilt högt i kött, fisk, nötter och svamp. I växtbaserade livsmedel fluktuerar selenhalten rejält, eftersom den bland annat beror på selenhalten i marken och det kan finnas stora regionala skillnader i detta avseende. Sammantaget är europeiska jordar fattiga på selen. Animaliska livsmedel är därför den viktigaste källan till selen här.

Kosttillskott med selen kan – som en del av en balanserad kost – också bidra till selenintaget. De är ett lämpligt alternativ, särskilt för personer som helt eller delvis avstår från animaliska produkter.

Vilka befolkningsgrupper har en ökad risk för otillräckligt selenintag?

För veganer och vegetarianer, eftersom de inte använder vissa eller alla animaliska livsmedel, är viktiga selenkällor inte längre tillgängliga. Som regel förses de med mindre selen än konsumenter som konsumerar animaliska livsmedel (DGE).

Visste du redan?

Eftersom jordarna i Europa ofta bara innehåller en liten mängd selen är selenhalten i växterna här också ofta låg.