Vitamin C
(Askorbinsyra)

Vitamin C
(Askorbinsyra)

Bevarande av immunförsvaret

Vitamin C fyller många viktiga funktioner i ämnesomsättningen. Det stöder immunförsvaret och skyddar cellerna från oxidativ stress. Hos cirka 30 % av vuxna är dock intaget av vitamin C lägre än rekommendationerna. Förutom mat som är rik på vitamin C kan även kosttillskott med vitamin C bidra till tillräckligt intag.

Vilken funktion har vitamin C i kroppen och för hälsan?

Vitamin C (askorbinsyra) har många funktioner. Det är särskilt effektivt i immunsystemet, eftersom det är en antioxidant, är involverat i metabolismen av enzymer och spelar en viktig roll i järnmetabolismen.

I detalj stöder vitamin C följande metaboliska processer:

Immunförsvar
Skydd av celler från oxidativ stress
Energi metabolism
Nervsystem
Kollagenbildning, ben- och benvävnad

Det finns inget specifikt lagringsorgan i kroppen för C-vitamin.

Vad är det rekommenderade intaget av C-vitamin?

Enligt German Nutrition Society (DGE) är det rekommenderade dagliga C-vitaminintaget för män 110 mg/dag (för manliga ungdomar från 15 års ålder 105 mg) och kvinnor 95 mg/dag (för kvinnliga ungdomar från 15 år 90 mg). För barn rekommenderas 20 mg/dag.

Hur är är intaget av vitamin C?

Det genomsnittliga intaget av vitamin C i vår hemmamarknad Tyskland är 96 mg per dag för män och 97 mg för kvinnor (NVSII). Liknande resultat finns tillgängliga för 6–11 år gamla barn (KiGGS-studie). Men 29,3 % av kvinnorna och 31,9 % av männen uppnår inte de rekommenderade mängderna av vitamin C (NVSII).

Hur kan du tillgodose behovet av C-vitamin?

Vitamin C finns naturligt i havtornsbär, paprika, svarta vinbär och persilja. Citrusfrukter, potatis, kål, spenat och tomater är också bra källor till vitamin C. Vitamin C är vattenlösligt och temperaturkänsligt. Mycket vitamin C kan förloras genom felaktig förvaring och tillagning av mat. Kosttillskott med vitamin C – som en del av en balanserad kost – kan också bidra till C-vitaminintaget.

Vilka befolkningsgrupper löper en ökad risk för otillräckligt C-vitaminintag?

Gravida och ammande kvinnor har ett ökat behov av vitamin C på 105 mg respektive 125 mg/dag.
Idrottare har en högre omsättning av C-vitamin.
Människor som inte äter frukt och grönsaker kanske inte har tillräckligt intag av vitamin C. Rökare har en betydligt högre omsättning av vitamin C än icke-rökare.
Personer med kroniska sjukdomar kan ha ett ökat behov av vitamin C.
Personer med konstant medicinintag kan ha ett ökat behov.

Visste du redan?

Intaget av vitamin C kan förbättra utnyttjandet av järn från vegetabiliska livsmedel.