Vitamin D vegetabilisk

Vitamin D vegetabilisk

D-vitamin bidrar till lycka. Vitaminen har stor betydelse för det mesta av serotoninproduktionen i hjärnan. "Lyckohormonet", som det så ofta hänvisas till, säkerställer ett gott humör, även under mindre soliga dagar. Så det är inte konstigt att många känner sig håglösa under vintermånaderna. Med tanke på vikten av ett balanserat liv finns det också ett problem: D-vitamin finns inte i många veganska livsmedel. Solen är den som ger ett betydande bidrag till produktionen av vitamin D.

Vitamin D för veganer - tack vare lyckohormonet känner du dig stark hela dagen.

Strängt taget är D-vitamin ett utgångämne för hormoner. Kroppen omvandlar detta prohormon till vad som kallas kalcitriol. Den representerar den aktiva vitamin D-varianten. Med tillräcklig exponering för solen kan din kropp vanligtvis täcka 80 till 90 procent av det dagliga behovet. Endast tio till 20 procent av D-vitamin måste intas via maten.

Av denna anledning är vitamin D inte en riktig vitamin i traditionell mening, dessa organiska föreningar finns i maten och kan inte produceras av kroppen, eller endast i begränsad omfattning.

Varför är sol-vitaminen så viktig?

En av anledningarna finns i vårt skelett. Vitamin D styr upptaget av kalcium. Den är också till stor del ansvarig för återvinnningen av mineralen.

Dessutom stödjer hormonet vårt Immunsystem. Om det finns en D-vitaminbrist kan smittoämnen lättare övervinna denna endogena barriär.

Dessutom misstänks bristen på solvitaminen vara en riskfaktor för utveckling av kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes eller cancer. Det kardiovaskulära systemet  kardiovaskulära systemet kan också lida av D-vitaminbrist.

Hur produceras vegansk vitamin D naturligt?

Vitamin D är inte bara vitamin D. Detta blir tydligt när man tittar på de olika typerna. De viktigaste varianterna är vitamin D2 och vitamin D3.

De bildas som en del av olika processer::

  • Vitamin D3 (kolecalciferol) återställer automatiskt huden när det finns tillräcklig exponering för solen. Grunden för detta är kolesterol.
  • Däremot produceras vitamin D2 (ergokalciferol) genom ändringsprocesser i svampar. Det inträffar när de utsätts för tillräckligt med UV-ljus.

„Är vitamin D2 växtbaserad?“

Vitamin D2 kallas ofta för "vegetabiliskt vitamin D" på grund av den process genom vilken det bildas i svampar. Detta är dock inte korrekt, eftersom svampar biologiskt varken hänförs till växter eller djur. De har sin egen klassificering (svampar) och tillhör, vid sidan av växter och djur, den 3:e gruppen inom de eukaryota organismerna.


I vilka livsmedel som inte kommer från djur finns vitamin D?

Vegansk vitamin D finns tyvärr i få livsmedel. Avokado och svamp som kantareller är några exempel. Samtidigt tyder aktuella studier på att kakao eller vegansk choklad också förser din kropp med D-vitamin.

Dessutom är dadlar hälsosamma källor till solvitaminen. Detsamma gäller sötpotatis. Solrosfrön innehåller även vitamin D, vilket är lämpligt för veganer. För att säkerställa en tillräcklig tillgång på det väsentliga lyckohormonet bör du alltid förlita dig på tillräcklig exponering för solen. Det är inte bara oumbärligt under vintermånaderna för att hålla sig frisk och vital.

Var kommer D-vitaminet i kosttillskott ifrån?

Det animaliska ursprunget av vitamin D3 finns i lanolin. Detta är ullvax som erhålls från en talgsekretion från djur som får.

Veganer, å andra sidan, förlitar sig på det rent växtbaserade solvitaminet. Särskilt lavar och alger är värdefulla ursprungskällor. Båda typerna imponerar med sin höga biotillgänglighet och höga renhet. De tolereras också väl av din kropp. Detta beror på de obefintliga föroreningarna. Glädjande är också att vitamin D3 från alger inte bara är hälsosam, utan också särskilt hållbar. Dessa växter finns trots allt tillgängliga i överflöd över hela världen.

Det är uppebart att de som väljer den biologiska kraften hos växter kan stödja sitt immunförsvar. Ditt fysiska försvar kan stärkas tack vare de värdefulla ingredienserna, och normal muskelfunktion gynnas också. Dessutom är  vitamin D en viktig komponent för kalciumanvändning. Alger och lavar kan på så vis hjälpa dig att bibehålla tandemaljen och ett starkt skelett. 

 

Naturligt hälsosam tack vare växtbaserad vitamin D3

Växtbaserad vitamin D3 är viktig för att hålla sig frisk. Av denna anledning används det också flitigt inom naturmedicin. Vitaliserande kosttillskott innehåller även solvitaminen. Det veganska alternativet används efter sina naturliga egenskaper, oavsett behandlingsvariant.

Som en del av "Mind and Body Medicine" har du till exempel nytta av en anpassad kostplan tillsammans med rekommendationer för daglig träning. Det sker helst i frisk luft för att stödja D-vitamintillförseln genom solens kraft.

 

Vitamin D från alger – alternativet för veganer

Du kan också öka ditt välbefinnande genom att ta vitamin D3-preparat från alger. På grund av den höga biotillgängligheten tas vitamin D3 upp av kroppen ännu snabbare än vitamin D2 och är därför mycket effektivare.

Kapslarna är små, mjuka och därför lätta att svälja, och kan med sitt innehåll av solrosolja intas oberoende av måtider. Därför kan nu du som vegan på ett enkelt sätt tillgodose behovet av den livsviktiga solvitaminen.

Referenser

>https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/Vitamin_D/Vitamin_D_FAQ-Liste.html">https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/Vitamin_D/Vitamin_D_FAQ-Liste.html
>https://www.dge.de/presse/pm/neue-referenzwerte-fuer-vitamin-d/">https://www.dge.de/presse/pm/neue-referenzwerte-fuer-vitamin-d/
Ernährungs Umschau 06/15 „UVB-Bestrahlung bei Pilzen zur Erhöhung des Vitamin-D2-Gehalts: Wirkungsweise, Effizienz und Umsetzung in Europa“ von Seite M363 bis M365.