Upptäck tendoLoges® – vid skador på senor och ledband!

Elitidrottare känner väl till problemet: slitage, felaktig och överdriven belastning kan leda till skador på ledband och senor. Ofta är dessa förknippade med rörelsesmärta. En utlösande faktor kan vara en ökad träningsvolym, ensidig stress på vissa muskelgrupper under en längre tid, eller monoton träning av vissa rörelsemönster.

Även motionärer kan råka ut för skador på senor och ledband, orsakade av ökad stress och belastning. Senor och ledband får utstå kraftiga påfrestningar, till exempel när man spelar tennis, vandrar, springer, spelar fotboll, golf, ror, eller klättar. Men även vardagliga rörelser kan också vara utmanande och kan få smärtsamma konsekvenser. Till exempel när man arbetar vid ett skrivbord eller utför ovana rörelser som skapar krafter som verkar på de känsliga bindvävstrukturerna, exempelvis när du arbetar i påfrestande arbetsställningar eller lyfter tunga föremål.

Vad är tendoLoges®?

tendoLoges® är ett livsmedel för speciella medicinska ändamål, för kostbehandling vid problem med senor och ledband, som ett resultat av överbelastning och upprepade skador. 

Vad är speciellt med tendoLoges®?

tendoLoges® innehåller speciella kollagenpeptider, med animaliskt ursprung, framtagna enligt en avancerad process.

 • Främjar läkningsprocessen/återhämtningen vid exempelvis ledbandssträckningar, bristningar, tennis- eller musarm, hälsporrar och seninflammationer.
 • Minskar frekvensen av upprepade skador genom hållbar förstärkning av ligament och senors struktur och flexibilitet.*
 • Är lätt att ta: Smakneutralt pulver kan röras i kalla drycker och mat.

*Hos patienter med problem med senor och ledband – som ett resultat av överbelastning och återkommande skador – stöder tendoLoges® senorna och ledbanden på dietisk väg genom att reglera ämnesomsättningen och positivt påverka vävnadens struktur. (Se under fliken ”referenser” längre ned för studier.)

 

Om idrottsskador, senor och ledband:

Idrottsskador

Varje år skadar sig över 100 000 personer i Sverige när de utövar en idrottsaktivitet, enligt uppskattningar från Socialstyrelsen. Tacklingar och kollisioner utgör ca en femtedel av alla idrottsskador, och bland de vanligaste är led- och ligamentsskador i fotled och knän. En tredjedel av skadorna är överbelastningsskador där besvären kommer smygande, och som i sin tur riskerar att leda till slitage av andra kroppsdelar – ”följdfel”. Den snabbt växande sporten padeltennis har redan givit upphov till begreppet ”padelarmbåge”, som är just en typisk överbelastningsskada.

Vilken funktion har senor och ledband?

Senor och ledband tillsammans med ben, muskler och leder bildar det stödjande och muskuloskeletala systemet. Det är det geniala samspelet mellan muskler, leder, ben, senor och ledband som gör att vi kan gå, sitta, stå, vända, sträcka eller göra komplicerade rörelser.

Senorna, ”tendon” på engelska, ansluter ben till muskler och förmedlar kraft som gör det möjligt för kroppen att röra sig. Senskador drabbar ofta hälsenor, knäskålssenor samt axel- och armbågssenor,  med symtom som förtjockad sena i kombination med smärta vid användning och vid tryck mot senan. Behandling sker vanligtvis med smärtstillande och anti-inflammatoriska läkemedel samt sjukgymnastik och vila.

Ledbanden , även kallade ligament av latinets ”ligare” (binda), förbinder benen med varandra och ger stabiliserande stöd åt lederna. Skador uppstår ofta i samband med att leden forceras utanför normalt rörelseomfång, och är vanliga i knä- och fotled. Typiska symtom är svullnad, smärta och instabilitet. Behandlas med rehabiliteringsprogram, och vid allvarliga skador kirurgi.

Hur starka och stabila ledband och senor är beror inte bara på genetiska orsaker. Framför allt kan felaktig och överdriven belastning framkalla skador som töjningar och sträckningar, som leder till ihållande smärta och till ofrivilliga träningspauser. Kroppen behöver få chansen återbilda kollagenet i vävnaden och läka. 

Vilket inverkan har kost och vad är kollagen?

Vår mat ger nödvändig energi och nödvändiga byggstenar för utveckling och anpassning av senor och ledband. Proteiner och speciella näringsämnen bidrar till återskapandet och nedbrytningen av vävnader och förmedlar viktiga signaler när kroppen skall återuppbygga och läka skador.

Av allt protein i kroppen utgörs cirka en tredjedel av kollagen, som också är en viktig beståndsdel i senor, leder, skelett, och muskler – kort sagt för hela rörelseapparaten. Kollagenet har unika egenskaper, är sega och slitstarka, och spelar en viktig roll för att skapa stabilitet och elasticitet i kroppens vävnader. När exempelvis en sena läker ihop efter skada, är det framför allt kollagenfiber som återskapas i läkningsprocessen.

Vilken nytta kan tendoLoges® göra?

Intag av bioaktiva eller specifika kollagenpeptider har en fördelaktig inverkan på senor och ledbandens stabilitet och motståndskraft, och är användbara för att stödja behandlingen av skador på senor och ledband.

Med hjälp av tendoLoges® kommer du tillbaka till sport och träning med starka senor och ledband. Planera för din ”comeback”! Du hittar tendoLoges® på apoteket.

tendoLoges tillbaka till sport och träning efter skada
tendoLoges-vid-idrottsskador

tendoLoges® – vid skador på senor och ledband!

 

 • Livsmedel för speciella medicinska ändamål med kollagenpeptider.
 • För kostbehandling av problem med senor och ledband.
 • Kombineras med träningsprogram för idrottsmedicin.
 • Dosering: 1 dosmått pulver blandas i ca. 100 ml vätska, en gång dagligen.
 • Innehåll: 225 g = 45 portioner.
  tendoLoges-vid-skador-pa-senor-och-ledband-produktbild

  Dosering och anvisningar:

  Ett dosmått (medföljer i förpackningen) av pulvret blandas i cirka 1 dl vätska (helst vatten), en gång dagligen.

  Rör om och drick omedelbart. Kan användas oberoende av måltider.

  Viktig information:

  tendoLoges® är ett livsmedel för speciella medicinska ändamål och är inte avsedd som enda näringskälla, och bör endast användas under medicinsk övervakning. Rekommenderad användning är i kombination med ett särskilt utformat träningsprogram för idrottsmedicin.

  Förvaring:

  Förvaras väl försluten på en torr plats och inte över 25° C. Pulvret bör konsumernas inom 6 månader efter öppnandet.

   

  Varifrån kommer kollagenet?

  tendoLoges® innehåller kollagenpeptider från kohud.

  Hur tillverkas kollagenet?

  tendoLoges® formulerades på ett speciellt sätt: I en komplex process erhölls specifika kollagenpeptider med hög renhetsgrad från kollagen av animaliskt ursprung.

  Hur länge kan man inta tendoLoges®?

  En skada på senor och ledband kan diagnostiseras av din läkare. Det finns ingen övre gräns för intaget.

  Här kommer du att kunna ladda ner ett produktfaktablad för tendoLoges®. Välkommen åter!

  tendoLoges® marknadsförs i en förpackningsstorlek:

  225 g pulver som motsvarar motsvarar 45 portioner.

   

  tendoLoges-vid-skador-pa-senor-och-ledband-produktbild

  Ingredienser:

  Kollagenpeptider från kohud.

   

  Ingen speciell märkning

  Referenser

  1) Dressler P et al.: J Sports Sci. Med. 2018; 17: 298–304 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29769831/

  2) Praet S F E et al.: Nutrients 2019; 11 (1): 76 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30609761/

  Aktuell forskning kring kollagen:

  Se denna länk kring svensk forskning runt kollagen och läkning: https://kaw.wallenberg.org/forskning/kunskap-om-kollagen-ska-ge-snabbare-lakning-av-senor