Artros

Artros

Lederna värker, varje rörelse gör ont – runt 1 miljon svenskar lider av artros (ledsvikt). Ledslitage är till och med en av de främsta orsakerna till förtidspension. Det är därför de som drabbas bör vidta åtgärder så snart de första symtomen visar sig, för att förhindra att sjukdomen fortskrider.xx

Artros – när brist på brosk leder till ledvärk

Artros orsakas vanligtvis av slitage och felaktig belastning av skelett/benstomme, ledkapslar, ledband och senor. Det gör att brosket kan skadas – eller till och med försvinna helt. Men den utbredda sjukdomen kommer inte plötsligt över en natt, utan oftast smygande. Det ger ofta inga symtom i början och förblir obemärkt under lång tid - även om förändringar är synliga på röntgenbilder.

 

De största riskfaktorerna för artros är åldersrelaterat slitage (i allt högre grad från 45 års ålder), ärftlighet, ledskador, idrottsskador, svår fetma och långvarig fysisk stress samt sjukdomar (reumatism, typ 2 diabetes, gikt). Från 60 års ålder är ungefär hälften av kvinnorna drabbade av ledartros, medan bara var tredje man drabbas.

Vilka typer, skillnader och egenskaper hos artros finns det?

Tummen dunkar, armbågen knarrar - praktiskt taget varje led i kroppen kan påverkas av broskslitage. Artros förekommer särskilt ofta i fingrar, knän, höfter, axelleder och stortår. Klassiska symtom på folksjukdomen är smärta, stelhetskänsla, svullnad och begränsad rörelse i den drabbade leden.

 

Typiskt för förslitning av ledbrosket är den initiala smärtan. Särskilt efter att ha suttit eller legat länge har många artrospatienter en känsla av att deras leder är "rostiga" - de känner smärta när de tar sina första steg. Svaghet – kaffekoppen faller plötsligt ur handen, dina ben spänns – och problem med att ta av och på kläder är också karakteristiska tidiga symtom.

 

När sjukdomen fortskrider uppstår symtom redan vid lätta vardagsrörelser och i vila. Svullnad i leden (särskilt efter rörelse) kan också uppstå om det drabbade ledområdet blir inflammerat. Artros i händerna kan orsaka smärta och stelhetskänsla samt hårda svullnader (knölar) på fingrarnas mitt- eller ändleder eller tumleden.

Tips & tricks för att bättre hantera artros

Även om artros inte kan botas, finns metoder att på egen hand minska symtomen och bromsa artrosen – eller åtminstone fördröja förloppet avsevärt.

 

  • Gå ner de extra kilona: bara fem kilo övervikt fördubblar risken för knäartros. Hos överviktiga patienter kan viktminskning lindra de skadade lederna, bromsa slitage – och förhindra obehag.
  • Håll dig i gång: Regelbunden träning är det bästa för att upprätthålla rörliga leder: Eftersom fysisk aktivitet kan skydda det befintliga brosket, förbättra rörligheten i leden och lindra smärta. Idealiska sporter för artros är stavgång, cykling, vattengymnastik, simning och Thai Chi. Optimal dos: Två till tre gånger i veckan i minst 30 minuter.
  • Vitaminer ger näring åt lederna: Ett tillräckligt intag av vitaminer kan motverka inflammatoriska processer i lederna. Vitamin C (i citrusfrukter, röd paprika, kål) bidrar till uppbyggnaden av brosk, vitamin D (i sill, lax, kyckling, äggula) stödjer regleringen av benmetabolismen.
  • Fisk på bordet: Fet havsfisk som lax, tonfisk, sill och makrill innehåller en hög andel omega-3-fettsyror. De hjälper kroppen att bekämpa inflammation i lederna. Om du inte gillar fisk kan du alternativt använda matoljor som innehåller omega-3. Linolja, rapsolja, valnötsolja och hampaolja rekommenderas särskilt. Optimal dos för lederna: havsfisk på tallriken två gånger i veckan eller 1 tesked olja om dagen.
  • Undvik rött kött: Artrospatienter bör undvika rött kött (särskilt fläsk) och korvprodukter. Eftersom dessa innehåller en hel del ämnen som är skadliga för lederna som arakidonsyra – det kan underblåsa inflammatoriska processer i lederna.

Hur kan naturmedicin hjälpa mig vid artros?

Naturmedicin erbjuder lovande medicinalväxter för att motverka symtom vid ledslitage, vilket kan lindra artrosförloppet – och därmed också göra det möjligt att minska dosen av smärtstillande läkemedel.

 

Preparat gjorda av roten från djävulsklo (Harpagophytum procumbens) har visat sig vara särskilt effektiva att lindra smärta vid lätt ledförslitning (artros). Extrakt av växten har länge använts inom naturmedicinen för att lindra ledvärk och andra krämpor.

 

En annan växt med "anti-artroseffekt" är pilbark. Den innehåller en hög andel så kallade salicylater – det är ämnen som liknar det smärtstillande läkemedlet acetylsalicylsyra (ASA).